Social färdighetsträning i grupp med fokus på kommunikation

Aspergerrelaterade ämnen.

Social färdighetsträning i grupp med fokus på kommunikation

Inläggav milve » 14 07 03, 11:33

Någon som provat det här? Fungerar det? Finns det en vuxenvariant?

KONTAKT
Social färdighetsträning i grupp med fokus på kommunikation och social interaktion vid autismspektrumtillstånd enligt Frankfurtmodellen

KONTAKT är en metod för social färdighetsträning i grupp för barn och ungdomar (8-19 år) med autismspektrumtillstånd. Målet med gruppträningen är att utveckla förmågan till kommunikation, socialt samspel, empati och anpassning i gruppsituationer. Genom olika aktiviteter tränas deltagarna att initiera konversationer och att förstå verbala och icke-verbala signaler, sociala roller, normer och förväntningar. KONTAKT tränar även barnen och ungdomarna i problemlösning och konflikthantering och bidrar till bättre självförtroende, livskvalitet och social kompetens.

KONTAKT-manualen ger en detaljerad beskrivning av gruppträningen tillsammans med förslag på olika aktiviteter och ett speciellt framtaget arbetsmaterial. Metoden är utvecklad i Tyskland och resultat från utvärderingar av KONTAKT redovisas i ett särskilt avsnitt. Manualen är avsedd för såväl kliniker som forskare som i sitt arbete kommer i kontakt med barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd. KONTAKT kan användas till exempel inom BUP, habilitering, skola och socialtjänst.

Den svenska versionen av KONTAKT översattes under våren 2011. Metoden anpassades till svenska förhållanden och utvärderades i en pilotstudie på BUP Södertälje i samarbete med BUP Verksamhetsområde Sydväst och Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet (KIND).

Sven Bölte är professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap samt föreståndare för Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet (KIND) i Stockholm.

Nora Choque Olsson är leg psykolog, leg psykoterapeut (KBT), specialist i klinisk psykologi och är verksam vid BUP Södertälje.

http://www.hogrefe.se/Klinisk-psykologi ... /KONTAKT-/
milve
 
Inlägg: 40
Blev medlem: 14 05 15, 9:38

Re: Social färdighetsträning i grupp med fokus på kommunikat

Inläggav KrigarSjäl » 14 07 05, 12:08

Nja, jag tror mer på att vara social i verkliga livet.

Såna där saker brukar bli rätt krystade och tillrättalagda.
KrigarSjäl
 
Inlägg: 324
Blev medlem: 08 08 27, 17:03

Re: Social färdighetsträning i grupp med fokus på kommunikat

Inläggav milve » 14 07 16, 10:22

Jag läste igenom Sven Böltes bok "Kontakt" som säljs för 420 kr. Boken är en manual för hur man handleder barn och unga med ASD i grupp och de som deltar ska vara verbala. Jag funderade på hur jag var som barn och om jag hade vågat göra de övningar som står i boken. Det liknar de lekar som man leker på barnkalas och kanske de menar att man ska lära sig att leka lekar, så att man sedan kan delta i ett barnkalas. När man har deltagit får man gå och köpa glass, låter som belöning, men om man inte ville vara med, blir man då utan glass. De ger referenser till Callesen, Möller och Attwoods kognitiva affektiva träning i boken. Har OA: styrelse varit referensgrupp till materialet?
milve
 
Inlägg: 40
Blev medlem: 14 05 15, 9:38

Re: Social färdighetsträning i grupp med fokus på kommunikat

Inläggav KrigarSjäl » 14 07 27, 14:43

Jag avskydde barnkalas som barn. Man blev ivägtvingad eftersom det var så; "alla barn tycker om att gå på kalas".
Så man skulle tycka om kalas med allt vad det innebar av idiotiska lekar.

Jag hatade idiotiska lekar då och jag hatar idiotiska lekar nu.
KrigarSjäl
 
Inlägg: 324
Blev medlem: 08 08 27, 17:03

Re: Social färdighetsträning i grupp med fokus på kommunikat

Inläggav aron11 » 14 10 24, 9:49

Manualen är avsedd för såväl kliniker som forskare som i sitt arbete kommer i kontakt med barn och ungdomar med autismspektrumtillstånd. KONTAKT kan användas till exempel inom BUP, habilitering, skola och socialtjänst.
harry
aron11
 
Inlägg: 1
Blev medlem: 14 10 24, 9:48
Återvänd till Om Asperger

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron