Nytt nätverk för forskning om neuropsykiatriska funktionshin

Aspergerrelaterade ämnen.

Nytt nätverk för forskning om neuropsykiatriska funktionshin

Inläggav milve » 14 07 19, 12:04

Nytt nätverk för forskning om neuropsykiatriska funktionshinder inom humaniora och samhällsvetenskap

I oktober 2012 möttes en grupp forskare vid en endagskonferens på Centrum för kultur och hälsa i Göteborg. Det som förenade oss var ett intresse för att bredda forskningen på neuropsykiatriska funktionshinder, som hittills i Sverige dominerats av medicinska perspektiv.

Sverige har en internationellt sett lång tradition av internationellt välkänd och välrenommerad medicinsk-psykiatrisk forskning om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Internationellt sett har NPF-forskningsområdet inom humaniora och samhällsvetenskap formligen exploderat under 00-talet. Delvis har det formulerats som ett kritiskt perspektiv på mer dominerande medicinsk-psykiatriska perspektiv. Delvis börjar här inom området gro flera distinkt egna forskningsområden; critical autism studies (fokus autismstudier, inspirerade av kritisk funktionshinderforskning – ”disability studies”) och critical neuroscience (fokus forskning om adhd, inspirerade av teoribildning inom medicinsk sociologi). I Sverige är området fortfarande under utveckling och med nätverksmedel från FAS vill vi bidra till att stärka det!

Syftet med nätverket är att:

1) Motarbeta den relativa isolationen bland NPF-forskare inom humsam-området genom att stärka existerande samarbeten och bidra till att initiera nya samarbeten mellan svenska NPF-forskare inom humaniora och samhällsvetenskap.

2) öka graden av internationalisering (exempelvis genom att gruppens olika internationella nätverk och kontakter introduceras och sprids, stötta internationell publicering

3) skapa en mötesplats för teoretiskt och metodiskt kunskapsutbyte


källa: http://neurodisabilitynetwork.wordpress.com/2013/10/
milve
 
Inlägg: 40
Blev medlem: 14 05 15, 9:38

Återvänd till Om Asperger

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst

cron