Våldtäktsanklagade friades. "Kvinnan hade Aspergers."

Aspergerrelaterade ämnen.

Re: Våldtäktsanklagade friades. "Kvinnan hade Aspergers."

Inläggav Alien » 13 07 24, 18:19

Ett av domstolarnas skäl till den friande domen är att kvinnan de hade sex med har Aspergers syndrom.


Som tidningen skriver så får man uppfattningen att en kvinna med AS aldrig kan säga ifrån om hon inte vill. Eller är det att hon inte ksn beskriva våldtäkterna trovärdigt (för detaljfattigt).

Lunds tingsrätt bedömde i januari 2012 att kvinnans berättelse om kvällen saknade detaljer som skulle göra hennes berättelse mer trovärdig än männens version. Hovrätten gjorde i september samma år samma bedömning som tingsrätten. Båda instanser kom också fram till att den tekniska bevisningen inte räckte för att döma männen för grov våldtäkt. Både tingsrätten och hovrätten vägde också in att kvinnan har diagnosen Aspergers syndrom – en form av autism. Hennes uppgifter bör ”bedömas med viss försiktighet”, skrev tingsrätten i sin dom. Hovrätten menade att funktionsnedsättningen förklarar varför kvinnan i sin berättelse om kvällen varierar mellan att beskriva sitt tillstånd som medvetet eller hjälplöst. Hovrätten menar också att kvinnan är ”i och för sig trovärdig” utifrån ”sina förutsättningar”.
Användarvisningsbild
Alien
 
Inlägg: 289
Blev medlem: 08 08 09, 11:32
Ort: Uppsala

Re: Våldtäktsanklagade friades. "Kvinnan hade Aspergers."

Inläggav Charlotte Larsson » 13 07 28, 0:35

Det låter ju inte klokt!
Ingen idé att anmäla våldtäkt om man har Asperger då, låter det som.
Bild
Love means never having to say you're sorry.
Bild
Användarvisningsbild
Charlotte Larsson
 
Inlägg: 751
Blev medlem: 08 08 28, 22:42
Ort: Ludvika

Re: Våldtäktsanklagade friades. "Kvinnan hade Aspergers."

Inläggav Alien » 13 07 28, 15:50

I det här fallet tycker jag inte AS ha med saken att göra egentligen.

Det står ord emot ord, fanns inga bevis. Och hennes beteende efter den första våldtäkten var minst sagt besynnerligt. Hon följde med mannen tillbaka till hans lägenhet. Hon ringde varken polis, taxi el sina vänner. Hon berättade inget för hans kvinnliga inneboene. I stället gick hon till sängs med mannen och en annan man (de sov alla tre i samma säng). Och så blev hon - enligt egen uppgift - våldtagen igen. Men hon skrek inte på hjälp, den inneboende kvinnan hörde "sängdunk" men inga rop på hjälp.

Om AS hade någon betydelse har så var det att hon av någon anledning inte kunde säga Nej el ens avlägsna från våldtäktsmannen. Och som lagen är skriven, kan man då inte bevisa att någon våldtäkt ägt rum.
Användarvisningsbild
Alien
 
Inlägg: 289
Blev medlem: 08 08 09, 11:32
Ort: Uppsala
Återvänd till Om Asperger

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 0 gäster

cron